Huden, kroppens största organ

Posted by on mar 23, 2020 in Huden | 0 comments

Huden, kroppens största organ

För att vi ska kunna förstå varför hudvård är så viktigt, behöver vi först lära oss om huden och dess uppbyggnad. Huden är kroppens största organ och därför är det också viktigt att vi tar hand om den. Många glömmer bort eller tänker inte på att huden faktiskt är ett organ, eftersom det är kroppens största organ och vi bara får en under hela vår livstid är det bra att vi sköter om den.

Hudens uppbyggnad

Huden är uppbyggd i tre olika lager, epidermis, dermis och subcutis.

Epidermis är vårt yttersta hudlager och är det lagret vi kan se och känna på, epidermis är cirka 0,1-1mm tjockt. Epidermis, som också kallas för överhuden är i sig uppdelad i fyra olika lager och det allra yttersta lagret, som kallas stratum corneum, är vårt döda hudlager där alla celler ligger helt tillplattade tätt inpå varandra. Det är detta lager som regelbundet stöts bort och fjällar av på grund av hudens cellförnyelse. Hudens cellförnyelse innebär att nya friska hudceller kommer upp till ytan och stöter bort de gamla och då fjällar gammal hud av.

Detta är en viktig funktion och är något som har stor betydelse för hudens åldrande, välmående och huruvida produkter kan ta sig igenom huden för att vara effektiva.

Dermis (läderhuden) är vårt fasta mellanlager där vi har vårt kollagen, elastin och vår bindvävnad. Det är vårt kollagen och elastin som är huvudkomponenter för en ung och frisk hy, då dessa håller huden elastisk och utfylld.

I detta lager finns det även blodkärl, hårsäckar och nerver och till skillnad från epidermis har läderhuden endast två olika lager. Dermis är cirka 1-2 mm tjockt och det är även i detta lager vi finner celler som kallas för, fibroblaster och mastceller som hjälper till att läka huden om någon skada skulle uppstå i den.

Vi har också våra talgkörtlar (de körtlar som tillför hudytan talg eller olja som är vår naturliga ”fuktkräm”) och svettkörtlar i detta lager av huden, svettkörtlarna tillför vatten och mjölksyra till hudytan. En av dermis huvudsakliga uppgifter är också att skydda kroppen mot yttre påverkan och irriterande ämnen.

Subcutis som också kallas för underhuden är det sista hudlagret och det lagret som befinner sig innerst. Underhuden består av fett och blodkärl, detta lager fungerar som värmeisolering och stötdämpning för kroppen. Tjockleken av detta lager varierar från person till person.

Huden fungerar som en barriär mellan den yttre världen och kroppens inre och skyddar oss mot värme, kyla, strålning, vattenförlust, tryck, stötar och nötning. Därför är hudens välmående livsviktigt för oss, vilket också gör det avgörande att vårda den. Huden skyddar oss även genom att se till att avgaser och skadliga ämnen inte tränger sig igenom in till vår kropp.