Hudens åldrande

Posted by on feb 22, 2020 in Huden | 0 comments

Hudens åldrande

Med tiden åldras vår kropp och det inkluderar även vår hud. Det finns flera olika anledningar till varför det dyker upp tydliga ålderstecken med åren. Hudens åldrande börjar redan från att vi är i 20-årsåldern. Men varför uppstår rynkor, linjer och ålderstecken?

Hur och varför vi åldras kan ha att göra med olika faktorer så som: genetik, livsstil, yttre faktorer och solen.

Anledningen till att man får rynkor och linjer är för att vår kollagen- och elastinproduktion med tiden saktar ner, vilket innebär att hudens elasticitet och utfyllnad minskar.

Detta gör att huden åldras och linjer och rynkor uppkommer och att volymen i huden minskar.

Man har även något som kallas för mimiska linjer som blir rynkor med tiden. Mimiska linjer är de linjer vi får när vi rör på ansiktet och gör olika uttryck, efter ett tag blir dessa rynkor och detta beror också på att kollagen och elastin där vi får våra mimiska linjer bryts ner. Dessa bryts däremot ner snabbare på grund av ansiktsuttrycken.

Även cellförnyelsen påverkar åldrandet, med åldern minskar vår cellförnyelse och detta bidrar till att gammal och död hud inte faller av så snabbt som innan. I och med detta får vi inte heller ny och fräsch hud på det yttersta lagret.

Cellförnyelsen håller under ungdomen på i cirka 20 dagar och med åldern saktar den ner, när vi är 30 blir den 30 dagar, när vi är 40 tar den 40 dagar och så vidare. Detta påverkar vårt åldrande och påverkar vår hud till att inte vara lika fin, fräsch och slät som den en gång varit.

Men den största faktorn till våra ålderstecken är faktiskt inte att vi blir gamla, utan det är solens påverkan på huden. Även om solen bidrar med D-vitamin och är bra för oss, är den också bland de största anledningarna till att vi får linjer och rynkor. Solen bryter ner vårt kollagen och elastin och skadar våra hudceller, detta bidrar till att vi får skador som så småningom leder till linjer, rynkor och åldersfläckar. Cirka 80-90 procent av våra ålderstecken beror på solen.

En annan faktor som också bidrar till att huden åldras kan vara livsstil. Genom en sund livsstil håller vi huden fräschare och yngre. Sömn, stress, kost, träning och alkohol påverkar också mycket. För att hålla huden och kroppen ung är det viktigt att vi sover bra och har bra mat och träningsvanor. Varken kroppen eller huden blir glad av mycket alkohol, sena kvällar och en osund kost.