Hudtyper och tillstånd

Posted by on dec 3, 2019 in Huden | 0 comments

Hudtyper och tillstånd

För att kunna förstå sin hud och dess behov bättre är det viktigt att man tar reda på vilken hudtyp och vilket/vilka hudtillstånd man har.

Skillnaden mellan hudtyp och hudtillstånd är: hudtyp är något man föds med som man inte kan förändra och den är genetisk.

En hudtyp kan vara normal, torr, oljig (många kallar detta fet hy) eller blandad. En normal hudtyp är ganska ovanlig, det är när man inte har någon sorts obalans i huden och inte har förstorade porer utan har enstaka pormaskar.

Den vanligaste hudtypen är en blandhy, det innebär att man har två kombinerande hudtyper, vilket innebär en oljig t-zon och att resterande delar är torra eller normala.

Ett hudtillstånd är däremot ett tillstånd som huden befinner sig i under en period på grund av olika saker. De olika hudtillstånden kan till exempel vara: akne, känslighet, yttorrhet eller milier. Detta är inget man föds med och är inte heller något som består.

Dessa tillstånd kan man jobba bort genom hudvård, kost, livsstil eller i vissa fall till och med mediciner och är inget som kvarstår om man tar hand om det på rätt sätt.