Välj rätt skor – för dina fötters skull

Posted by on nov 15, 2022 in Hudvårdsprodukter | Kommentarer inaktiverade för Välj rätt skor – för dina fötters skull

Välj rätt skor – för dina fötters skull

Huden på fötterna är förmodligen den mest negligerade delen av hela hudkostymen. Samtidigt är det den delen av kroppen som förmodligen behöver mest omsorg för att må bra. Det beror på att huden på fötterna får utstå stor påfrestning. Rätt skor på dina fötter spelar dock stor roll för hur väl dina fötter, tånaglar och huden på fötterna mår.

Fel skor – roten till allt ont

När man pratar om hudvård får man inte glömma bort att det finns fler faktorer man måste ta hänsyn till än enbart att skämma bort huden med bra produkter och behandlingar. Vad man gör med sin hud till vardags spelar också roll och i det här inlägget fokuserar vi främst på fötterna. Det är nämligen på tiden att fötterna får den uppmärksamhet de förtjänar. Det är ju trots allt den delen av kroppen som tar oss från a till b och som vi nog skulle sakna allra mest om vi förlorade. Så dramatiskt behöver det dock inte vara för att vi ska känna oss ordentligt handikappade. Det räcker med att få en självspricka i foten för att märka hur mycket det påverkar tillvaron.

För att ta hand om sina fötter till vardags på ett korrekt sätt gäller det att ha rätt skor på sig, både inomhus och utomhus. Är du en person som gärna går med högklackat? Då kanske du ska tänka om. Det är nämligen stor risk att dina fötter mår onödigt dåligt i den typen av skor då tyngdpunkten hamnar helt fel. Dessutom har tårna en tendens att tryckas ihop väldigt mycket av för trånga skor och det kan leda till problem med lederna i tårna, men även risken för nageltrång och svamp ökar.

När du ska välja skor är det viktigt att ta hänsyn till din specifika form på fötterna. En del har breda fötter, andra höga fötter och vissa är mer plattfotade. Det finns en sko för varje fottyp och rätt skor är avgörande för att fötterna ska må bra inomhus, utomhus och året runt.

Ta hand om dina fötter på rätt sätt

Förutom att bära rätt skor till vardags är det även viktigt att ta hand om sina fötter med jämna mellanrum. Något som är väldigt viktigt är att klippa tånaglarna regelbundet och att göra det korrekt. Anledningen till det är att risken för nageltrång annars ökar, speciellt om man går i för trånga skor! Huden på fötterna utsätts även för mycket friktion varje dag så fotsulan får oftast förhårdnader på olika ställen. Dessa bör man slipa bort, men man måste vara försiktig med att inte slipa för mycket. Annars finns istället risken att det får motsatt effekt då huden vill skydda det området genom att skapa ett extra hudlager för att undvika skavsår, vilket kan resultera i ännu mer död hud och förhårdnader. Utöver att slipa fötterna är det fördelaktigt att smörja dem med en kräm då de har tendens att bli torra. Något som man däremot alltid ska undvika är att gå runt med blöta fötter.