
Solen är fantastisk, den bidrar med värme, ljus och D-vitamin till oss. Detta gör att vi blir pigga och glada och får mer energi. Många av oss älskar också att ligga i solen och bli gyllenbruna under sommaren och semestern.
Men hur kommer det sig egentligen att vi blir bruna av solens strålar?
Anledningen till att vi blir bruna och får en annan hudfärg när vi exponeras i solen är väldigt intressant. Huden och kroppen är helt fantastisk, vår hudfärg förändras i solen för att huden försöker att skydda sig mot solens UV-strålar.
När vi exponeras för solljus och UV-strålar sätter huden igång att aktivera våra melanocyter (pigmentceller), när dessa blir aktiva ändras vår hudfärg. Ju mörkare huden blir, ju mer skydd har man mot solens strålar då UV-strålar inte tänger sig igenom mörk hud och därmed inte kan skada huden. Den skada som kan uppstå av UV-strålar som huden vill skydda sig mot är hudcancer.
Detta innebär också att mörkhyade människor har en mycket mindre chans för att få hudcancer.
Men det här betyder inte heller att vi ska exponeras i solen för att hålla oss mörka som ett skydd utan, varje gång man solar ökar risken för hudcancer. Därför är det viktigt att skydda sig mot solens strålar med SPF.